SAVUREAZĂ POVESTEA ȘPRIȚULUI

Home / Culinar / SAVUREAZĂ POVESTEA ȘPRIȚULUI
SAVUREAZĂ POVESTEA ȘPRIȚULUI

ȘPRIȚ DE VARĂ PÂNĂ SEARĂ. SAVUREAZĂ POVESTEA ȘPRIȚULUI

În Franța medievală, un tărâm viticol unde licorile zonei au căpătat popularitate de legendă, un celebru poet al secolului al XV-lea, François Villon de Montcorbier îi blestema în operele sale pe cei care botezau vinul cu apă. Primii vizați au fost cârciumarii care apelau la această practică iar conservatorismul vremii a respins ferm acest obicei în . Culturile vecine și “rivale”, pentru care vinul poartă istorie și tradiție însemnată, au fost însă mult mai permisive cu consumul de vin alb subțiat cu apă. Ca o aparentă ironie a sorții, Veneția, un oraș celebru pentru faptul că se scaldă în foarte multă apă, devine locul nașterii șprițului ca obicei de consum regulat care s-a răspândit în Europa.

Șpriţul era practic un amestec, în părţi egale, de vin alb şi apă carbogazoasă. Obiceiul de a consuma şpriţ s-a răspândit în nordul Italiei şi a pătruns rapid apoi în țări zonele Austro-Ungariei, Dalmației (Croația de azi) şi în principatele românești. Imperiile au decăzut și s-au format altele dar cultura șprițului s-a adaptat și s-a răspândit tot mai departe pe continent.

Șpriţul a fost contestat și în România, cu diverse ocazii, de către viticultori și somelieri de tradiție, dar cu toate acestea excepția a devenit deseori regulă, mai ales în verile toride. În cultura noastră populară, șprițul a devenit mai mult decât muză pentru cântecele lăutărești din mahalaua interbelică sau pentru lirica poeților cu viziuni bacoviene. Un șpriț bun trebuie să corespundă unui anumit context iar elementele sale sunt compania apropiaților, preparatele cu pește, pui și salate, ambientul muzical care ajunge mai ușor la inimă și bineînțeles, căldura verilor lungi și însorite.

Un șpriț care este savurat însă la intensitatea ideală se asociază cel mai bine cu o poveste. O poveste de viață, cu povață și cu pasiunea povestitorului stimulat de aroma suavă din pahar care îi prinde cu garda jos pe cei aflați la masă. Este vorba de o experiență ritualică simplă, ușoară, ca un șpriț de vară.

Vă așteptăm la umbra pădurii din Valul lui Traian, în după-amiezile sau serile călduroase de vară, pentru a trăi pe viu povestea șprițului, aparent o băutură banală dar care ne poate transpune oricând într-o altă stare generală. Bucură-te de soiurile de vinuri ale cramelor locale din zona Murfatlar – Siminoc – Valul lui Traian prezente în meniul nostru sau de vinuri românești din zone cu tradiție viticolă ori de vinul casei local disponibil oricând. Vino la Popasul nostru din pădure alături de cei dragi la masă, alături de preparatele potrivite unui șpriț sau vin de soi. Noroc!

Folosim cookie-uri pentru analiza traficului pe pagini și produse și menținerea setărilor pentru fiecare cont creat pe site (ex: Funcția "Ține-mă minte" sau setări legate de GDPR).

Salvat!
Setări confidențialitate

Refuz toate
Accept toate